Hoppa till innehåll

RASEN COCKERPOO

Cockerpoo är ingen godkänd ras, vare sig i Sverige eller USA och kommer heller inte bli det inom överskådlig tid.

I USA och Australien så har man mixat pudel och spaniel i över 30 år, i USA kallas dom för Cockapoo och i Australien Spoodle där man även har varianten Cavapoo som är blandningen pudel/Cavalier King Charles Spaniel.

För att räknas som ”godkänd” hundras ska rasen vara erkänd av FCI (Fédération Cynologique Internationale som är en internationell sammanslutning av kennelklubbar) som SKK (Svenska Kennel Klubben) lyder under. Är man inte så intresserad av att just ställa ut eller rasstandard så kan en blandrashund vara nog så trevlig och passa väl in i sammanhanget. Genom avelsarbete i Sverige tycker jag att vi funnit en blandning som fler och fler tycker är en trevlig familjehund med många användningsområden och trevligt temperament. Fördelen med att inte ha en rashund är också att focus ligger på att avla på sunda och kloka individer som har ett stabilt psyke och som ger trevliga valpar. Dessutom behöver man inte tänka på att hunden ska ha en speciell klippning eller pälskvalitet utan man kan anpassa frisyren efter tycker, smak och väder/årstid. Varje individ blir på så vis unik i sitt slag och får utveckla sin personlighet efter familjens önskan och behov. Det finns dessutom många hundtävlingar för blandrashundar att aktivera sig med som agility, rallylydnad och blandrasutställningar.

Vi har en intresseförening i Sverige för alla som gillar pudel/spanielmixen som ni kan hitta under: www.cockerpoosverige.se

Föreningen registrerar våra hundar i ett register och utfärdar ”stamtavlor” (registerbevis) för att alla ska kunna följa sina valpars ursprung och undvika inavel och sjukdomar.

Det finns i huvudsak TRE olika cockerpooblandningar i Sverige:

Amerikansk cockerpoo:
Ska bara innehålla Amerikansk cocker spaniel och pudel, oavsett andelen procent spaniel och pudel. Dock bör strävan vara 50/50. Tiken är oftast en cocker, men kan även vara en pudel. Tänk på att hundarna ska passa i storlek för varandra.

Engelsk cockerpoo:
Ska bara innehålla engelsk cocker spaniel och pudel, oavsett andelen procent av spaniel och pudel. Dock bör strävan vara 50/50. Det gäller lika som med den amerikanska cockerpoon att hundarna ska passa storleksmässigt för varandra.

Mix cockerpoo:Kan innehålla amerikansk cocker spaniel, engelsk cocker spaniel, cavalier eller king charles spaniel och pudel, oavsett andelen procent av spaniel och pudel. Dock bör strävan vara 50/50 spaniel och pudel. Hundarna ska passa storleksmässigt med varandra.