VÅRA DJUR PÅ GÅRDEN

På Hällarp Hörnet där vi bor och driver Kennel Cockerpoo4You finns också ett antal andra djur såsom katter, hästar och nötboskap av rasen Highland Cattle. Våra hästar är äldsta dotterns gamla tävlingshäst, Månljus, ett svenskt halvblod på 22 år och nu pensionerad och går som promenadhäst. Vi fick glädjen att vara med då hon den 27 juni 2015 födde ett ljuvligt långbent litet stoföl som fått namnet Moonlights C.U. Soon. Hon har nu blivit drygt 3 år och fått starta sin utbildning till vad vi hoppas ska bli en framtida hopp- eller kanske fälttävlanshäst. Sommaren 2018 köpte vi även en vacker ridhäst för att ha som sällskap och hobbyhäst. Hon har visat sig vara väldigt trevlig men är nyfiken och har mycket energi. Hon blir en framtida lekkamrat till C.U. Soon och ledsagare i skogen.  Hon heter Niva N.W.

Tre dagar gamla älskade ”Fölis” Moonlights C.U. Soon med mamma Månljus.

För tillfället har vi 28 Highland Cattledjur som betar och håller markerna öppna. Under vintern har vi utökat vår besättning med åtta kor/kvigor, tre kvigkalvar f.-18 och en ståtlig tjur som passande nog heter ”Översten” 

 I vår väntar vi förhoppningsvis ett antal kalvar, både ur den gamla flocken och gärna ur den nya flocken också. Dom har flera spännande färger såsom gula, vita, svart, dun (grå) och har förhoppningsvis betäckts av Översten som är silver. I skrivande stund har fyra kalvar sett dagens ljus ur ”gamla” flocken och fler är att vänta 

Vi startade vår boskapsuppfödning 2006 med två kvigor med kalvar och under åren har vi utökat vår flock med några nyförvärv i form av avelstjurar, och några kvigor samt egna kalvar. Nu senast en hel flock som nämts ovan. När det är dax att skicka dom djur som ska till slakt kör vi dom själva till ett närbeläget slakteri för en så lugn och säker transport som möjligt.     Är ni intresserade av att köpa sk. köttlådor av ekologiskt framställt Highland Cattlekött av bästa kvalité informerar jag gärna mer per telefon eller mail. Följ gärna vår Highland-flock på Facebooksidan ”Hällarp Hörnets Highland Cattle”

Vi lägger ner mycket arbete för att hålla en lugn och harmonisk flock. Det krävs daglig kontakt för att socialisera framförallt ungdjuren och för att vi ska ha en möjlighet att behandla djuren ifall skador eller sjukdomar uppstår. Med sina långa horn är det annars lätt att skador uppstår.

Ibland föds det kalvar så tidigt som januari och dom har en tjock ullig päls som skyddar som mot kyla och snö. Inte större än en get ser dom ut som riktigt söta små nallebjörnar. Korna i rasen Highland Cattle är som regel duktiga mammor och tar väl hand om sina små. Under åren har vi arbetat med att få en flock som beter sig väl och har lätta kalvningar. Dom som inte fungerar i aveln av en eller annan anledning, får gå till slakt för deras egen skull och vår säkerhet.

Under vintern håller sig djuren nära gården och foderbåsen där dom utfodras med hösilage av bra kvalitet, men när gräset börjat växa är det härligt att se dom springa ut på sommarbetet och Twinnie hjälper gärna till i kohagen.

Att vara med lillmatte ut och jobba med korna är bland det bästa som finns tycker Twinnie! Fast lite läskiga horn har dem allt!