Våra djur på gården

På Hällarp Hörnet där vi bor och driver Kennel Cockerpoo4You finns också ett antal andra djur såsom katter, hästar och nötboskap av rasen Highland Cattle. Våra hästar är dels ett par sällskapsshettisar som vi mest kelar med. Dessutom finns äldsta dotterns gamla tävligshäst, Månljus, ett svenskt halvblod på gården när hon inte är utlånad till Sveriges Ridgymnasium i Varberg som läromästare. Vi fick glädjen att vara med då hon den 27 juni 2015 födde ett ljuvligt långbent litet stoföl som fått namnet Moonlights C.U. Soon

Tre dagar gamla älskade "Fölis" Moonlights C.U. Soon med mamma Månljus.

För tillfället har vi 19 Highland Cattledjur som betar och håller markerna öppna. Vi startade vår boskapsuppfödning 2006 med två kvigor med kalvar och under åren har vi utökat vår flock med några nyförvärv i form av avelstjurar, och några kvigor samt egna kalvar. När det är dax att skicka dom djur som ska till slakt kör vi dom själva till ett närbeläget slakteri för en så lugn och säker transport som möjligt.     Är ni intresserade av att köpa sk. köttlådor av ekologiskt framställt highland cattlekött av bästa kvalité informerar jag gärna mer per telefon eller mail. Följ gärna vår Highland-flock på Facebooksidan ”Hällarp Hörnets Highland Cattle”

Vi lägger ner mycket arbete för att hålla en lugn och harmonisk flock. Det krävs daglig kontakt för att socialisera framförallt ungdjuren och för att vi ska ha en möjlighet att behandla djuren ifall skador eller sjukdomar uppstår. Med sina långa horn är det annars lätt att skador uppstår.

Ibland föds det kalvar så tidigt som januari och dom har en tjock ullig päls som skyddar som mot kyla och snö. Inte större än en get ser dom ut som riktigt söta små nallebjörnar. Korna i rasen Highland Cattle är som regel duktiga mammor och tar väl hand om sina små. Under åren har vi arbetat med att få en flock som beter sig väl och har lätta kalvningar. Dom som inte fungerar i aveln av en eller annan anledning, får gå till slakt för deras egen skull och vår säkerhet.

Under vintern håller sig djuren nära gården och foderbåsen där dom utfodras med hösilage av bra kvalitet, men när gräset börjat växa är det härligt att se dom springa ut på sommarbetet och Twinnie hjälper gärna till i kohagen.

”Du kan inte mena att jag ska valla dom där! Dom har ju horn!!"